ga naar de inhoud ga naar de navigatie ga naar zoeken

Ik ga op reis en wil belangrijke gegevens over mijn ziekte meenemen.

U gaat op reis en heeft een ziekte of gezondheidsprobleem. U wilt goed voorbereid op reis gaan. U wilt geen problemen bij de douane over uw medicijnen en eventueel uw injectienaalden. Of u wilt een brief van uw huisarts om te kunnen laten zien aan een arts onderweg of op uw vakantieadres, voor als u op reis zieker wordt.

Wat te doen?

 • Vraag uw apotheek om een geneesmiddelenpaspoort te maken. Hierin staan de namen vermeld van al uw geneesmiddelen met de juiste dosering. Het paspoort kan van belang zijn bij verlies of diefstal van uw medicijnen in het buitenland.
 • Als u naalden en spuiten meeneemt , dient u te zorgen voor een officiële verklaring voor het geval u door de douane wordt gecontroleerd; deze verklaring is verkrijgbaar bij uw apotheek.
 • Raadpleeg uw huisarts of specialist als u onder doktersbehandeling bent. Bepaalde ziekten kunnen in warmere landen verergeren. 
 • Als u per vliegtuig reist, dan kunt u in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als er tijdens de reis bepaalde voorzieningen nodig zijn, contact opnemen met de medische afdeling van uw luchtvaartmaatschappij. 
 • Heeft u vragen over vaccinaties of wilt u een gezondheidsadvies voor uw reis naar een bepaald land, dan kunt u contact opnemen met het reizigersspreekuur van de GG&GD of van uw huisarts.

Tips voor als u geneesmiddelen gebruikt

 • Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen (bijv. Valium), sterke pijnstillers, ADHD-middelen (bijv. Ritalin) kunt u niet zomaar meenemen naar het buitenland. U hebt dan een Schengenverklaring nodig. Deze verklaring voorkomt dat u op reis (juridische) problemen krijgt als deze middelen bij u worden aangetroffen. In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten verboden. Op het overtreden daarvan staan strenge straffen.
  De verklaring wordt ondertekend door de voorschrijvend arts en gewaarmerkt door het CAK. Houd u rekening met een verwerkingstijd van 4 weken. De verklaring is 30 dagen geldig vanaf het moment van vertrek. Voor meer informatie: www.hetcak.nl.
 • Bewaar alle geneesmiddelen droog en zo koel als onder de reisomstandigheden maar mogelijk is, dus niet op de achterbank van een auto in de zon. Vraag bij uw apotheek of de geneesmiddelen die u gebruikt een verblijf in een warm land kunnen doorstaan.
 • Als u reist per vliegtuig, verdeel dan uw medicijnen over twee porties: in de handbagage en in de koffer in de bagageruimte. In geval van verlies of diefstal van uw tas of koffer bent u dan niet al uw medicijnen kwijt.
 • Insuline moet u altijd in de handbagage meenemen, in de bagageruimte van het vliegtuig bevriest de insuline.
 • Zorg voor voldoende voorraad.

Rol van de huisarts

 • U kunt uw huisarts vragen om een overzicht van uw ziektes, zodat u dit bij gezondheidsproblemen tijdens uw reis of op uw vakantieadres aan een arts ter plaatse kunt laten zien. Hiervoor kan uw huisarts een financiële vergoeding vragen. 
 • Als u medicijnen gebruikt waarvoor een Schengenverklaring nodig is, dan kunt dat aan de huisarts vragen.
 • Sommige huisartsen hebben zelf een reizigersspreekuur en kunnen u informeren over vaccinaties en gezondheidsadviezen. Informeer bij uw huisarts.

Zoeken

Adressen

GGD
Reizen en gezondheid
Eusebiusbuitensingel 43
6828 HZ Arnhem
T. 088 - 355 51 00
reizigers@vggm.nl
www.vggm.nl

Schengenverklaring
CAK, afdeling FI / Afgifte Schengenverklaringen
Postbus 84015
2508 AA Den Haag
Schengenservicelijn:
T. 0800 2108
Contactformulier
www.hetcak.nl

 

 

Inloggen voor artsen

Wachtwoord vergeten?